Roken is dodelijk, roken verhoogt aanzienlijk het risico op hartinfarkt, roken verhoogt veroorzaakt longkanker, roken schaadt de gezondheid van uw baby, enzovoort. Hoewel iedereen weet dat roken de gezondheid ernstig schaadt, én er vrij efficiënte middelen bestaan om te stoppen met roken, slagen vele mensen er toch niet in te stoppen met roken.

Enkele feiten

Eén op vijf sterfgevallen heeft roken als rechtstreekse aanleiding. De helft van de regelmatige rokers sterft voortijdig.

Eenderde van de rokers probeert eenmaal per jaar te stoppen, maar op lange termijn slaagt minder dan 10% van de rokers er na meerdere pogingen in. Paradoxaal genoeg zijn de meeste rokers zich ten volle bewust van de gevaren van roken.

Stoppen met roken, zelfs na de leeftijd van 65 jaar, verhoogt de levensverwachting echter aanzienlijk.

Stoppen met roken door middel van geneesmiddelen

Nicotinegom
Het kauwen van een nicotinegom vervangt het zuigen aan een sigaret. De nicotine wordt door het mondslijmvlies geabsorbeerd en niet door de longen. De te nemen dosis hangt af van het aantal sigaretten dat dagelijks wordt gerookt. In een tweede fase moet men dan afkicken van de nicotine door gewone kauwgom te gebruiken. Nadelen: de smaak is soms onaangenaam en men moet oppassen als men een brug of een kroon heeft.

Nicotinepatch
Een nicotinepatch wordt op de huid gekleefd en de nicotine gaat dan in kleine doses doorheen de huid naar het bloed. Men brengt elke dag een patch aan op de huid. Doordat de nicotine naar het bloed gaat, treden er geen nicotinedervingsverschijnselen op. De patch bestaat in drie verschillende doseringen, afhankelijk van de graad van verslaving. Duur van de behandeling: wisselend, tot drie maanden. De behandeling gebeurt onder medische controle, met voorafgaand een onderzoek van hart en bloedvaten. Als men een patch draagt, mag men zeker niet roken. De patch ook niet ’s nachts op de huid laten. Nadelen: de nicotinepatch kan soms hartkloppingen, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken.

De antirookpil
Bupropion neemt op de receptoren in de hersenen de plaats in van nicotine. Daardoor kan nicotine zijn schadelijke effecten niet uitoefenen.Dit verklaart ook waarom bupropion kan worden gestart terwijl men zijn laatste sigaretten rookt (bij gebruik van nicotinevervangers mag men absoluut niet meer roken) en waarom de pil kan worden gecombineerd met nicotinevervangers. De bijwerkingen van bupropion zijn welbekend: stuipen, depressieve reacties, verminderde eetlust, slapeloosheid, enzovoort.

Niet-farmacologische middelen

Er bestaan tal van efficiënte en complementaire niet-farmacologische middelen.

Psychologisch advies
De kansen op succes zouden met 30% stijgen als een arts gedurende 3 minuten advies geeft over rookstop. De sessies kunnen individueel of in groep gebeuren, door rechtstreeks contact of via de telefoon. De arts zal met name informatie verstrekken over de dervingssymptomen en over strategieën om omstandigheden die aanzetten tot roken, te herkennen, te vermijden en te anticiperen. Er bestaan speciale raadplegingen, handleidingen en video’s om u te helpen stoppen met roken.

Groepstherapie
Onder leiding van artsen, over het algemeen een cardioloog, een psycholoog en een voedingsspecialist, tracht elke specialist de motivaties te versterken en de medische, psychologische en fysiologische aspecten van de rookstop te bespreken. Er wordt raad gegeven omtrent een goede leefwijze, een evenwichtige voeding en een goede ademhaling. Aantal sessies: 3 tot 4 per week gedurende 2 of 3 weken. Interessant voor mensen die zin hebben om te communiceren, hun ervaring te delen en hun schuldgevoelens kwijt te geraken. Voorbeeld: de 5-dagen-methode, waarbij men probeert te stoppen met roken in 5 dagen tijd, is een veel toegepaste methode.

Hypnose
Hypnose heeft tot doel een afkeer voor tabak op te wekken tijdens collectieve of individuele sessies in een toestand tussen slapen en waken.

Acupunctuur
Bij rookstopraadplegingen wordt vaak gebruik gemaakt van acupunctuur. Daarbij worden naalden ingeplant op welbepaalde punten van het gelaat: neus, voorhoofd, maar ook op de handen. De behandeling bestaat uit 2 tot 5 sessies met telkens 1 week tussen en heeft tot doel een afkeer voor tabak te veroorzaken. Voordeel: acupunctuur vermindert de zenuwachtigheid en de slapeloosheid.

Besluit

Stoppen met roken is moeilijk, net zoals stoppen met een andere drug. Maar met een goede motivatie, hulp van geneesmiddelen, alternatieve technieken en psychotherapie kan men een slaagpercentage bereiken van meer dan 30%, wat veel meer is dan voor andere vormen van verslaving.