Steeds meer mensen zijn zo obsessief met hun uiterlijk bezig dat ze alle zin voor de werkelijkheid kwijt zijn. Beauty Junkies worden ze genoemd, ze laten hun voetjes opereren om in designerschoentjes te passen of strippen op het internet om een stel pornoborsten te kunnen kopen.

Schoonheidsoperaties houden risico's in. Vooral in de Verenigde Staten prikken en snijden zelfverklaarde plastisch chirurgen zonder enige officiële artsenopleiding er maar op los, vaak met dramatische gevolgen.

Sommige mensen zouden letterlijk hun leven geven om volmaakt mooi te zijn. Telkens er een sterfgeval van een bekend persoon in de media komt, rijzen er weer kritische vragen over de zin en de onzin van dergelijke ingrepen. Maar echte Beauty Junkies trekken zich niets aan van de mogelijke gevolgen.

Intussen gaat het in de cosmetische industrie al lang niet meer alleen om rimpels opvullen of hangende wangen liften. Alle mogelijke lichaamsdelen kunnen behandeld worden, van facelifts over borstvergrotingen, liposuctie tot het herstellen van het maagdenvlies en allerlei genitale schoonheidsoperaties.

Ook in België bloeit de beautysector als nooit tevoren en hebben make-over programma's veel succes. Gelukkig zijn echte Beauty Junkies eerder uitzonderingen. We zitten hier nog niet in Hollywood.